Search here...
TOP
Corona virus Leerkracht worden LIO Opbouw opleiding Pabo Pabo

Afstuderen als leerkracht tijdens het corona virus, hoe werkt dat?

Afstuderen als leerkracht tijdens het corona virus, hoe werkt dat?

Als vierdejaars Pabo student merk ik natuurlijk enorm veel van wat het corona virus betekent voor een school. Niet alleen de leerkrachten, kinderen en de ouders ervaren de impact van dit virus op hun leven. Ook alle studenten die hun (afstudeer)stage hebben binnen een school merken hoe zwaar het is in deze tijd om leerkracht te worden/zijn. In dit artikel zoom ik in op wat er voor mij komt kijken bij het afstuderen tijdens het corona virus.

Je kunt er ook voor kiezen om de podcast die ik over dit onderwerp heb gemaakt te beluisteren. Dat doe je via dit linkje *KLIK*. Ik vind het enorm leuk als je via Instagram stories deelt dat je de podcast beluisterd, tag mij dus vooral zodat ik het kan reposten.

Stage lopen op de basisschool tijdens het corona virus

Mijn huidige stagedagen zijn maandag, dinsdag en woensdag en vanaf half april komt daar de donderdag nog bij. Op deze dagen sta ik als LIO (Leraar In Opleiding) voornamelijk zelf voor de klas en is mijn mentor (de leerkracht) enkel zo nu en dan in de klas aan het werk. Het was dus een behoorlijke omschakeling om van drie dagen lesgeven per week naar volledig thuiswerken te gaan. Op mijn stagedagen werk ik nog steeds voor school. Zo maken wij lespakketten, bellen we met de kinderen, onderhouden we de app Klasbord en bekijken we het gemaakte online werk. Vanaf de week van 6 april gaan wij ons nog meer richten op het online lesgeven en gaan we ook instructievideo’s aanbieden. Zowel bestaande als zelf gemaakte video’s. Dit zal ook aardig wat tijd in beslag nemen. Ik voel me enorm verantwoordelijk voor de klas en zet me daarom ook in waar nodig. Ik mis het lesgeven wel echt enorm maar ik vind het wel ontzettend leerzaam en bijzonder hoe er nu op deze manier het lesgeven op afstand wordt gerealiseerd. Een andere stage dus maar wel nog steeds een stage waarbij ik veel ervaring op doe. Verder ben ik ook op andere dagen met de klas bezig wanneer er vergaderingen via Teams ’s avonds worden ingepland of als er toch echt iets besproken moet worden op bijvoorbeeld vrijdag. Een goede grens bewaken tussen werk en privΓ© is dus juist meer een uitdaging dan normaal gesproken.

Lees ook: Een gratis digitaal kaartje sturen naar jouw juf, meester of collega!

Studiepunten halen tijdens het corona virus

Als vierdejaars student heb ik het gelukkig niet heel zwaar met het behalen van mijn studiepunten. Dat komt omdat ik bijna alle tentamens al had behaald voordat de scholen dicht gingen. Net als de basisschool is de hogeschool ook dicht en wordt er vooralsnog tot en met 1 juni geen les aangeboden in het gebouw. Het enige tentamen waarvoor ik nog studiepunten moet halen is mijn startbekwaamheidsassessment en die zou eventueel ook online kunnen mocht dat nodig zijn. Mijn scriptie en alle andere tentamens van jaar 4 heb ik gelukkig al behaald dus daar hoef ik mij geen zorgen om te maken. De studiepunten die voor je LIO-stage worden toegekend hangen vast aan de eindbeoordeling. Deze is normaal na de meivakantie maar ik vermoed dat deze wordt uitgesteld. Het kan ook zijn dat de tussenbeoordeling wordt aangehouden en dat je enkel hoeft te bewijzen aan welke bekwaamheden je tijdens het corona virus hebt gewerkt. Ik had bijvoorbeeld nog een doel rondom het contact met ouders. Nou, daaraan kan ik nu meer dan ooit werken.

Lees ook: Huiswerk: een last of een plezier? Gratis weekschema en huiswerk planner

Vooralsnog ga ik, en de docenten op de Pabo, er gewoon vanuit dat het afstuderen dit schooljaar zal plaatsvinden. Ik werk hard mee om het onderwijs voor mijn groep te verzorgen op afstand en ik leer hier juist enorm veel van. Ik mis het echt lesgeven wel enorm en hoop dan net als de rest van Nederland dat alles weer snel normaal mag worden. Ik zal over een tijdje een update geven over hoe mijn afstuderen er dan voor staat. Tot die tijd vertrouw ik er op dat alles goed komt en ben ik mezelf al aan het oriΓ«nteren op de mogelijkheden voor het volgend schooljaar..

Bekijk hieronder de dagvlog die ik heb opgenomen waarin ik je een kijkje geef in hoe mijn dag eruit ziet als pabo student tijdens het corona virus. Ik waardeer het enorm als je gratis abonneert op mijn kanaal, daar help je mij namelijk heel erg mee & het is helemaal gratis!

Wil je nog iets weten over dit onderwerp? Laat het dan weten bij de reacties. Ik ben ook heel nieuwsgierig hoe het bij andere studenten nu verloopt met hun studie. Als je ook (Pabo) student bent, laat dan even weten hoe jouw studie er nu uit ziet.

Deel dit artikel via Pinterest:

Afstuderen als leerkracht tijdens het corona virus, hoe werkt dat?

We can do this!

Juffie op de dijk

7 COMMENTS

 • Norris

  Hi everyone, it’s my first visit at this website, and post is actually fruitful designed for me,
  keep up posting these articles.
  Norris onlangs geplaatst…NorrisMy Profile

 • Cynthia

  I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material
  stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come more formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield
  this increase.
  Cynthia onlangs geplaatst…CynthiaMy Profile

 • link

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Extremely useful information particularly the last part πŸ™‚ I care for such info a lot.
  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.
  link onlangs geplaatst…linkMy Profile

 • Berniece

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert
  that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds
  and even I achievement you access consistently quickly.
  Berniece onlangs geplaatst…BernieceMy Profile

 • Gertie

  Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break.

  I really like the knowledge you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!
  Gertie onlangs geplaatst…GertieMy Profile

 • Julissa

  I think this is among the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to
  remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really
  great : D. Good job, cheers
  Julissa onlangs geplaatst…JulissaMy Profile

 • Madeline

  Wonderful, what a webpage it is! This web site gives helpful facts to us, keep it up.
  Madeline onlangs geplaatst…MadelineMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *