Search here...
TOP
De opleiding

Deze 4 dingen leer je tijdens het eerste jaar op de Pabo

Deze 4 dingen leer je tijdens het eerste jaar op de Pabo

Het eerste jaar van een nieuwe opleiding is voor de meeste studenten de bevestiging of ze voor hun droomberoep hebben gekozen of juist helemaal niet. Je hebt in het laatste jaar van de middelbare school de keuze gemaakt voor je vervolgopleiding op basis van je interesses en capaciteiten. Na de zomervakantie begint het eerste jaar en dan kom je er meestal al snel genoeg achter of dit ook écht is waar je op hoopte. Lees hier de vier dingen die je leert tijdens het eerste jaar van de opleiding leraar basisonderwijs. Handig voor de startende student en leuk om op terug te blikken als leerkracht!

1. Het afleren van de zin: ”Ik wil graag met kinderen werken.”

Als je aan een willekeurige eerstejaars Pabo student vraagt waarom hij voor de opleiding heeft gekozen, zul je meestal deze zin horen: ”omdat ik het leuk vind om met kinderen te werken”. Natuurlijk lijkt het je leuk om met kinderen te werken als je leerkracht wilt worden. Het wordt daarom door docenten niet gezien als een sterke motivatie voor het kiezen van de opleiding tot leraar basisonderwijs. Je kunt immers bij het zwembad of bij een speelgoedwinkel ook met kinderen werken. Moet je nog beginnen aan het eerste jaar? Denk dan alvast na over een goede motivatie, waarom wil je graag leerkracht worden? Een goede motivatie maakt direct een goede indruk op je docenten en op je stageplek. Je zult hem namelijk regelmatig moeten benoemen in het eerste jaar.

2. Je leert hoe je mimiek en je lichaamshouding overkomt op anderen

Een veel voorkomend feedback punt die vooral eerstejaars Pabo studenten krijgen op stage gaat over hun mimiek en/of lichaamshouding. Sommige studenten zijn zich aan de start van de opleiding nog weinig bewust van hoe hun mimiek overkomt op anderen. De leerlingen in de stageklas zullen veel uur moeten luisteren én kijken naar de stagiaire. Je mimiek is dan ook erg belangrijk bij het overbrengen van enthousiasme tijdens het lesgeven. Ook als je streng moet zijn, is het wel zo handig handig als je mimiek overeenkomt met de woorden die je gebruikt. Hetzelfde geldt voor je lichaamshouding. Je leert met name in het eerste jaar hoe je voor de klas staat en je krijgt daar ruimte en tijd voor om dit verder te ontwikkelen. Daar heb je nog héél lang profijt van!

Lees ook: Dit moet je weten over de opleiding Pabo – Leraar Basisonderwijs

3. Je leert dat je geen vrienden moet worden met de leerlingen in je klas

Dit klinkt (hopelijk) erg logisch maar het is toch voor sommige eerstejaars studenten een lastig punt. Zeker wanneer je net van de Havo afkomt en je zelf nog vrij jong bent. Als je dan in een groep 8 stage gaat lopen, is het leeftijdsverschil niet heel groot. De beginnende pubers in groep 7 en 8 kunnen je veel complimenten geven en wanneer je hier zelf in meegaat kan het lijntje tussen de leerling en de stagiaire steeds dunner worden. Met name je professionele houding en je taalgebruik blijven dan belangrijk om op te letten. Je wilt niet dat de leerlingen je meer gaan zien als een vriend(in) in plaats van als de leerkracht.

4. Je leert hoe goed je immuunsysteem is

Kinderen nemen veel bacteriën met zich mee. Het is daarom vrij logisch dat je hier als leerkracht mee te maken zult krijgen. In het eerste jaar van de Pabo heb je hier vaak het meeste last van. Je immuunsysteem kan het zwaar te verduren krijgen in dit jaar! Gelukkig kun je er uiteindelijk steeds beter tegen en zul je steeds minder vatbaar worden voor de verkoudheid en griepjes die de leerlingen je gratis cadeau geven ;-).

Herken jij één of meer van deze dingen van jouw ervaring tijdens jouw eerste jaar op de Pabo? Laat bij de reacties weten welke!

 

Juffie op de dijk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *