Search here...
TOP
De opleiding

Dit moet je weten over de opleiding Pabo – Leraar Basisonderwijs

Dit moet je weten over de opleiding Pabo - Leraar Basisonderwijs

Als je erover nadenkt om aan de opleiding Pabo te beginnen, kan ik me voorstellen dat je graag wilt weten hoe de opleiding is vormgegeven. Zoals wat je kunt verwachten tijdens de opleiding en het stagelopen. Als je op zoek bent naar meer informatie over de opleiding Pabo dan kun je daar in dit artikel alles over te weten komen. Heb je er nog een vraag over dan kun je deze stellen bij de reacties.

Pabo

De afkorting voor Pabo of PABO staat voor: Pedagogische Academie Basisonderwijs. Als je de voltijdopleiding volgt, word je in vier jaar tijd op HBO-niveau opgeleid tot leraar basisonderwijs. Na het behalen van je diploma kun je lesgeven aan kinderen van groep 1 t/m 8 op een basisschool. Je mag op een gewone basisschool of in het speciaal onderwijs gaan werken.

Algemene toelating Pabo

Om aan de Pabo te kunnen beginnen moet je voldoen aan de toelatingseisen. Je kunt met het behalen van je havo of vwo diploma starten aan de Pabo. Als je geen havo of vwo diploma hebt gehaald, moet je eerst een mbo niveau 4 diploma halen om aan de Pabo te kunnen starten.

Aanvullend op het benodigde diploma moet je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) tekenen. Een VOG ontvang je als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor je functie. Een VOG wordt door de opleiding aangevraagd als je bent gestart met de opleiding.

Landelijke toelatingstoetsen Pabo

De Pabo heeft naast je diploma ook nog landelijke toelatingstoetsen in de vakken biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Als examens hebt gedaan op havo niveau in één of meer van deze vakken dan hoef je geen toelatingstoets te maken voor dat vak. In mijn geval moest ik alleen de toets van aardrijkskunde maken omdat ik tijdens de havo examen heb gedaan in biologie en geschiedenis. Als je een vwo diploma hebt, hoef je voor geen van de vakken een toelatingstoets te maken. Als je een mbo diploma hebt dan moet je voor alle drie de vakken de toets maken.

Je kunt op de website van goedvoorbereidnaardepabo.nl  meer informatie vinden over de toelatingstoetsen.

Kosten voor de Pabo

Aan elke hbo opleiding zitten voor zover ik weet kosten verbonden. Ieder schooljaar wordt het wettelijke tarief vastgesteld. Voor het studiejaar 2019-2020 is dit tarief voor de voltijd variant vastgesteld € 2.083,-. Je kunt zelf bepalen of je dit bedrag in één keer betaald medio september of dat je liever in termijnen betaald. Het totaal bedrag wordt dan door 9 maanden gedeeld (september t/m mei). Je betaald daar wel eenmalig extra kosten voor, ongeveer €25,-.

Vervolg studie

Als je na de Pabo nog verder wilt studeren, kun je een aansluitende opleiding volgen. Zo kun je naast je functie van leerkracht met een aanvullende opleiding ook remedial teacher (RT’er) zijn. Andere mogelijkheden zijn: ICT’er, intern begeleider (IB’er), leerlingbegeleider. Je kunt er ook voor kiezen om een opleiding aan de Universiteit te volgen.

Kenmerken van een Pabo student

Als (toekomstige) Pabo student zul je over bepaalde eigenschappen moeten beschikken. Je zult misschien niet even sterk zijn in elke eigenschap maar tijdens de opleiding krijg je ruim de aandacht om deze kenmerken verder te ontwikkelen. Een Pabo student heeft onder andere een positieve, nieuwsgierige, onderzoekende, creatieve en actieve houding. Je bezit empathisch vermogen en je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. Je kunt samenwerken met klasgenoten, docenten en leerkrachten basisonderwijs. Daarnaast ben je communicatief vaardig en weet je social media op een juiste manier te gebruiken. Je kunt met een reflectieve houding je handelen zowel mondeling als schriftelijk verwoorden op basis van betrouwbare literatuur (bronnen).

Opbouw van de opleiding

De opleiding duurt in de voltijd variant 4 jaar. In deze 4 jaar zit een duidelijke opbouw waarin je ieder jaar werkt aan je vaardigheden en houding als leerkracht. Je kunt ieder jaar 60 studiepunten halen en je hebt je diploma in the pocket als je in het vierde jaar 240 studiepunten hebt gehaald. Met 239 punten zul je het dus niet halen, hoe lullig dat ook klinkt.

In het eerste jaar kun je je propedeuse halen. Dit is een diploma die je krijgt als je de eerste 60 studiepunten van je opleiding haalt. Het halen van je propedeuse, ook wel P genoemd, is geen vereiste om over te kunnen naar jaar 2. Je kunt in principe je P ook in het vierde jaar halen ook al is dat geen ideale situatie. Dat betekend namelijk dat je in het vierde jaar nog steeds herkansingen maakt uit het eerste/propedeuse jaar.

Wat je wel moet hebben om over te kunnen naar het tweede jaar is minimaal 52 studiepunten. Hierin is een hbo opleiding erg streng. Daarnaast ben je verplicht om ook de landelijke rekentoets (WisCat) te halen in je eerste jaar. Heb je wel 52 studiepunten of meer maar niet de WisCat gehaald? Dan mag je niet over naar jaar 2 en moet je van de Pabo af. Als je van jezelf weet dat je niet sterk bent in rekenen/wiskunde dan kun je daar al eerder bijles voor nemen.

Verdieping vanaf jaar 2

Van jaar 2 t/m 3 ga je de verdieping in. Zo ontwikkel je steeds meer je eigen visie op het leer- en ontwikkelingsproces van kinderen. Je leert om onderwijs te geven dat aansluit op de talenten en capaciteiten van elk kind. 

In het derde jaar kun je kiezen voor een verbredende of verdiepende minor. Klik hier op de link zodat je alvast een kijkje kunt nemen in de verschillende minors die bij de opleiding Leraar Basisonderwijs horen. Je kunt in de meeste gevallen een minor kiezen die de Hogeschool zelf aanbiedt maar je kunt er ook een extern doen. Volg je bijvoorbeeld de Pabo aan de Avans Hogeschool in Breda (net als ik) dan kun je tijdens de minor periode ook een minor volgen aan Hogeschool Rotterdam. Mits dit geregeld kan worden natuurlijk. Ook kun je bij de meeste hogescholen de minor met een buitenland stage kiezen. Zo zijn klasgenoten van mij naar Aruba en Curaçao geweest, heerlijk!

In het vierde jaar ga je zelf op zoek naar een LIO stageplek. LIO staat voor leraar in opleiding en tijdens dit jaar ga je afstuderen. Je kunt vaak kiezen uit een lijst met allerlei verschillende stageplekken en je moet daar zelf op solliciteren. Een belangrijke keuze om te maken maar ook heel fijn dat je hier zelf (deels) vrijheid in hebt.

Stage lopen als juf of meneer

Misschien is het stage lopen wel het aller belangrijkste onderdeel van de opleiding tot leraar basisonderwijs. Bij de Pabo die ik volg, liep ik in het eerste studie jaar al na vijf weken school stage. Best spannend! Praktijkervaring opdoen is natuurlijk essentieel om jezelf goed te kunnen ontwikkelen. Per hogeschool is het verschillend hoeveel stage je loopt. Als je twijfelt tussen scholen kun je dit punt meenemen in je eisen. Zelf vond ik het belangrijk dat ik veel stage kan lopen. Bij de ene Pabo loop je door het jaar heen hele weken stage terwijl je bij een andere Pabo één of twee vaste dagen per week. Bedenk voor jezelf wat de voor- en nadelen hiervan voor jou kunnen zijn zodat je een goede keuze kunt maken.

Welke Pabo moet ik kiezen?

Waarschijnlijk speelt de afstand tot de school een grote rol bij het kiezen van naar welke Pabo je zult gaan. Mijn tip is toch om je te oriënteren op wat de verschillende scholen te bieden hebben. Zelf koos ik voor een school verder weg van mijn huis omdat deze beter aansloot bij de wensen die ik had. Ook sprak de school in het algemeen mij beter aan. De reistijd is nu langer maar ik heb er geen spijt van gehad.

In een volgend artikel geef ik je meer informatie over welke Pabo’s er zijn en hoe je hierin een goede keuze kunt maken.

Ik hoop dat je nu de informatie die je zocht hebt gevonden! Heb je nog een vraag over dit artikel? Laat het me dan weten bij de reacties.

Juffie op de dijk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *