Search here...
TOP
Lessen Printables Uncategorized Werkvormen

Een muurkrant maken in de bovenbouw met gratis stappenplan en voorbeeld

Een muurkrant maken in de bovenbouw met gratis stappenplan en voorbeeld

Ben je op zoek naar een leuke verwerking voor een bepaald thema waarmee je bezig bent? Dan is het maken van een muurkrant misschien een goed idee!

Een muurkrant is een door de leerlingen gemaakte krant, meestal over één specifiek thema of onderwerp, die op de muur van het klaslokaal wordt opgehangen. Er worden allerlei dingen verzameld over het thema zoals tekst, een kopje, foto’s, tekeningen, krantenknipsels etc. De leerlingen gaan op zoek naar informatie en geven hun krant vorm zodat het lijkt op een echte krant.

Werkvormen

Je kunt een muurkrant in een groepje laten maken waarbij iedereen een specifieke rol krijgt. Ieder zijn rol is dan nodig voor het uiteindelijke product. Je kunt het ook in tweetallen laten uitvoeren. Afhankelijk van hoe zelfstandig je leerlingen zijn, kun je dit ook individueel laten maken.

Stappenplan: visueel maken

Om het proces van het maken van de muurkrant te verduidelijken heb ik een stappenplan gemaakt die de leerlingen kunnen gebruiken. Zelf heb ik dit stappenplan ook in Prowise opgenomen om het ook daar visueel te maken. Mijn stage is op dit moment in het speciaal basisonderwijs dus de leerlingen in mijn klas hebben dit extra nodig.

Een muurkrant maken in de bovenbouw met gratis stappenplan en voorbeeld

Voorbeelden

Ook heb ik twee voorbeeldjes gemaakt van een muurkrant. Deze is wel digitaal gemaakt en kan het best gebruikt worden om te laten zien dat de elementen: titel, tekst, kopje, foto’s en tekeningen terug komen op de muurkrant. Het is leuk als de leerlingen juist gaan knippen en plakken.

Je kunt als leerkracht al een aantal afbeeldingen printen om te voorkomen dat alle leerlingen bij jouw computer willen printen. Je kunt ze ook tekeningen laten maken in plaats van foto’s gebruiken.

Dit heb je nodig voor het maken van een muurkrant:

  • Chromebooks en/of tijdschriften en boeken over het onderwerp
  • Het stappenplan
  • Scharen, lijm, stiften, potloden A3 papier
  • Eventueel afbeeldingen
  • Prowise om de stappen visueel te maken op het digibord

Gratis printable

Download hieronder gratis het stappenplan & de voorbeelden:

Muurkrant maken
Muurkrant maken

Veel plezier met het maken van de muurkrant! Heb je de gratis printables gebruikt in je klas? Super leuk als je er een fotootje van stuurt via info@juffieopdedijk.nl of via social media.

Meer Juffie op de dijk?

Instagram *klik* ; Facebook *klik* & Pinterest *klik*

Juffie op de dijk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *