Search here...
TOP
Huiswerk Printables

Huiswerk: een last of een plezier? Gratis weekschema en huiswerk planner

Huiswerk in je klas: een last of plezier?

Huiswerk.. Voor de ene leerling een trigger om de stof die in de klas is behandeld nogmaals voor te oefenen. Voor de andere leerling een enorme inspanning. Op de basisschool hebben leerkrachten vaak een verschillende houding tegenover het meegeven van huiswerk aan hun leerlingen. Je kunt het huiswerk meegeven om de leerlingen te leren dat je iets van school meeneemt en het weer netjes mee terug moet nemen. Ook is het voor betrokken ouders prettig om te zien waar hun zoon of dochter nu precies mee bezig is in de klas.

De nadruk van het meegeven van huiswerk moet in elk geval liggen op het opdoen van succeservaringen. Dit kan heel simpel door mee te geven wat er in de klas die week aan bod is gekomen. Zo kunnen de leerlingen dit verder inoefenen. Huiswerk zal in elk geval geen directe invloed hebben op de ontwikkeling van de leerlingen.

In klassen waar ouders minder betrokken zijn bij het maken van het huiswerk zie je dat het veel vraagt van kinderen. Huiswerk mapjes worden vergeten, het werk is niet helemaal af of er worden veel fouten gemaakt. Het vraagt van leerlingen veel van hun planvaardigheden. Zo moeten ze weten wanneer en wat af moet zijn en ze moeten er ook aan denken om het op tijd in te leveren. Best lastig als je dit rond je tiende levensjaar in je eentje moet kunnen. Computeren of buitenspelen met je vrienden is natuurlijk veel leuker. De ijverige leerling wil geen kruisje achter zijn naam voor het te laat inleveren van het huiswerk maar het is niet altijd onwil van de leerling zelf.

Als leerkracht kun je de kinderen in de klas helpen bij het opstellen van een planning. Zo kun je de leerlingen helpen om een plan te maken voor het op tijd maken en inleveren van huiswerk. Je kunt kinderen daarmee helpen op simpelweg te beginnen met hun taak. Ook krijgen kinderen met een beetje hulp van de leerkracht meer overzicht en leren ze hoe ze moeten organiseren. Het stukje timemanagement (inschatten hoeveel tijd er nodig is voor een taak) leren zij zo beter in te schatten waardoor zij succeservaringen kunnen gaan opdoen.

Om het plannen van huiswerk een stukje leuker te maken, kun je hieronder vrolijke schema’s uitprinten. Ze zijn in twee kleuren beschikbaar zodat de leerlingen dit zelf kunnen kiezen. Er is een weekschema en een huiswerkschema te downloaden die je samen met de leerlingen kunt invullen. Werkt het goed? Dan kun je dit afbouwen en de leerlingen het zelf laten invullen. Heb je geen zin om dit elke week te downloaden voor de hele klas dan kun het voorbeeld ophangen in de klas. De leerlingen kunnen dit dan overnemen in bijvoorbeeld hun agenda.

Weekschema blauw
Huiswerkschema oranje
Huiswerkschema oranje

Veel plezier met het plannen! Heb je de gratis printables gebruikt in je klas? Super leuk als je er een fotootje van stuurt via info@juffieopdedijk.nl of via social media.

Meer Juffie op de dijk?

Instagram *klik* ; Facebook *klik* & Pinterest *klik*

Juffie op de dijk

1 COMMENT

  • Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van het schema. Mijn zoon vind het ook lastig om zijn tijd in te delen en heeft vaak zijn huiswerk niet op tijd af. Ik ga hem de komende tijd ondersteunen en ben benieuwd hoe dit gaat!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *