Search here...
TOP
Leerkracht worden Mindset Pabo

Perfectionisme in het onderwijs: een kwelling voor pabostudenten en startende leerkrachten

Door meer inzicht te krijgen in waar deze eigenschappen bij jou vandaan komen, kun je op een andere manier naar jouw perfectionisme kijken.

In april staat het thema perfectionisme centraal in het Leerkracht in spé – Membership. Dit onderwerp koos ik heel specifiek uit omdat ik hier zelf een paar jaar geleden mee aan de slag ben gegaan. Tijdens mijn tweede stage op de pabo confronteerde mijn mentor mij met mijn kritische kijk op mijn leerkracht handelen. Ze benoemde heel concreet: als jij zo kritisch blijft op jezelf en je niet geniet van wat je doet, ga je een lange en zware carrière tegemoet. Wow. Dat kwam even flink binnen.

Beluister hier gratis de podcast die ik hierover heb opgenomen klik* of ga naar mijn Spotify

Zelf ben ik iemand die perfectionistisch is in het werk dat ik doe. Voordat ik mezelf in dit onderwerp had verdiept dacht ik dat alles perfect was bij iemand met perfectionisme. Dat herkende ik totaal niet bij mezelf want ik zag mezelf eerder als chaotisch en all over the place. Totdat ik een artikel las over hoe perfectionisme tot uiting kan komen. Veel mensen die perfectionistische eigenschappen hebben, blijven alles wat ze doen continue verbeteren of uitstellen. Want je wil (/moet) eerst voldoen aan allerlei eisen en verwachtingen voordat je jezelf ertoe kan zetten om ergens aan te beginnen of iets in te leveren.

Als pabostudent zie ik mezelf nog zitten. Altijd op de avond van een deadline was ik nog als een wilde aan het typen. Ik was al zoveel uur verloren aan het eindeloos lezen van literatuur voordat er ook maar één zin op papier stond. Het was zo typisch iets voor mij om last minute mijn verslagen nog tien keer aan te passen en nog net even dit of dit toe te voegen. Het leverde me keer op keer een hoge hartslag en stress op. Zelf zag ik dit gedrag meer als een teken van laksheid of van uitstelgedrag. Totdat ik mezelf verdiepte in perfectionisme en het kwartje viel. Het eeuwig blijven verbeteren had als oorzaak dat ik enorm bang was om te falen en om kritiek te krijgen. Dus deed ik er alles aan (eerst uren literatuur lezen voordat ik iets ging opschrijven bijvoorbeeld) om het moment van falen uit de weg te gaan. Enorm zonde van al die uren verspilde tijd. Ik zie mezelf nog gefrustreerd raken van die chaos die ik zelf creëerde om überhaupt tot schrijven te komen.

Nu ik geen pabostudent meer ben, maar wel een startende leerkracht én ik de afgelopen jaren enorm veel gedaan heb met persoonlijke ontwikkeling weet ik beter mijn prioriteiten te stellen. De werkdruk is al behoorlijk hoog in het onderwijs en perfectionisme kan dan voor extra druk en stress zorgen. Daarom probeer ik nu mijn prioriteiten voorop te stellen en vaker te zeggen: goed is goed genoeg. Ook al zou ik het allerliefste mijn werk blijven verbeteren. Dit kost zoveel tijd en energie en dat is het mij nu niet meer waard. Het heeft mij enorm geholpen om aan de slag te gaan met de (denk)patronen die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld. Zo weet ik nu steeds beter wanneer ik mag denken: goed is goed genoeg. Ook lukt het mij veel beter om te genieten van mijn werk. Ik heb enorm veel werkplezier, ook als het heel druk is of als ik een mindere dag heb gehad. Dit geeft mij zo enorm veel rust en dat gun ik iedere pabostudent en startende leerkracht die zichzelf herkent in iemand met perfectionisme.

In het Leerkracht in spé – Membership gaan we dieper in op waar jouw perfectionisme en de bijbehorende aangeleerde (denk)patronen vandaan komen. Door meer inzicht te krijgen in waar deze eigenschappen bij jou vandaan komen, kun je op een andere manier naar jouw perfectionisme kijken. Het lukt je daardoor beter om deze eigenschappen vóór jou te laten werken i.p.v. tegen jou. En dat is echt fantastisch, geloof mij maar ;-)!

Beluister hier gratis de podcast die ik hierover heb opgenomen klik* of ga naar mijn Spotify

Mocht je deze post willen pinnen op een van je Pinterest borden zodat er meer leerkrachten geïnspireerd worden dan kan dat met de afbeelding hieronder. Alvast bedankt!

Juffie op de dijk